Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding? Linkbuilding is één van de vele manieren om bovenaan in Google te komen. Zoals de naam al zegt, zorgt het ervoor dat andere websites linken naar jouw website. Naast het extern genereren van links, kan het ook intern worden toegepast. In dit geval spreken we van interne linkbuilding. Wat nou precies het verschil is? Dat gaan we je uitleggen!

 

Externe of interne linkbuilding?

Je weet nu dat er twee verschillende vormen van linkbuilding zijn, intern en extern. Maar welke heb jij nodig? Het antwoord is beide. Ze vereisen allebei een andere aanpak maar zijn beide noodzakelijk als je hoog wil scoren in Google. Interne linkbuilding is echter minder arbeidsintensief en gemakkelijker toe te passen dan de externe variant. Wij gaan beide vormen aan je uitleggen zodat je precies weet wat je ermee kan en hoe je het moet toepassen.

Wat is Interne linkbuilding?

Zoals de naam aangeeft, wordt bij interne linkbuilding gelinkt tussen pagina’s op je eigen website. Interne linkbuilding zorgt ervoor dat de structuur van de website logisch en helder in elkaar steekt. Met interne linkbuilding geef je ook aan wat de hiërarchie binnen de website is. Wanneer veel pagina’s intern linken naar een andere pagina op jouw website, geef je aan dat daar waardevolle content te vinden is. Daardoor hecht Google extra waarde aan die pagina. Naast Google zullen ook de gebruikers blij zijn wanneer interne linkbuilding goed wordt toegepast. Wanneer je een onderwerp noemt waar de bezoeker meer van af wil weten, kan hij gemakkelijk naar de pagina waar die informatie te vinden is. Hierdoor hoeft hij niet eerst zelf de pagina op te zoeken. Interne linkbuilding mag dus zeker niet missen binnen jouw website en is onderdeel van goede Search Engine Optimization (SEO).

Wat is externe linkbuilding?

Nu we weten wat interne linkbuilding is, ligt het voor de hand wat externe linkbuilding is. Bij externe linkbuilding wordt er vanaf andere websites naar jouw website gelinkt. Google vindt dit erg interessant. Wanneer veel websites naar jouw website linken, heb jij blijkbaar goede content en waardevolle content. Anders zou er niet zoveel naar worden doorverwezen.

Een factor die meetelt bij het ranken van websites is de Domain Authority. De Domain Authority is een geschatte waarde die Google aan een website geeft. Door externe linkbuilding stijgt deze Domain Authority waardoor Google de website hoger plaatst in de ranking. Maar pas op: de links moeten wel eerlijk zijn verkregen. Wanneer je veel links binnen een korte tijd vergaard door bijvoorbeeld externe sites te betalen om naar jou door te linken, zal dit slecht zijn voor je rankings. Google wil namelijk dat deze externe links zo natuurlijk mogelijk worden verkregen en kan zelfs strafpunten geven wanneer dit niet gebeurt. Houd daarom deze twee richtlijnen aan wanneer je extern gaat linkbuilden:

  • Probeer het algoritme niet te manipuleren door links te kopen.
  • Zorg dat de content relevant is waardoor er op een natuurlijke wijze links worden opgebouwd.

Concreet aan de slag met externe linkbuilding

Nu je weet wat externe linkbuilding precies inhoudt, gaan we uitleggen hoe je het concreet kan toepassen. Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat externe websites linken naar jouw content.

Goede content op je eigen website

Dit klinkt simpel, maar tegenwoordig staat er zoveel content op het internet dat het lastig is om uit te blinken. Wanneer jou dit toch lukt, zal de content informatie bevatten waar anderen naar willen linken puur vanwege de kwaliteit. Dit is de meeste natuurlijke manier van linkbuilding.

Goede content voor andere websites

Het is ook mogelijk om content te schrijven voor relevante externe websites. Het idee is dat je de content aanbiedt aan de externe partijen. Wanneer zij er wat aan hebben zullen ze een link plaatsen in de tekst die leidt naar jouw website.

Repareren van kapotte links

Het kan zijn dat je op een relevante externe websites een link tegenkomt die een 404 error geeft en nergens naartoe leidt. In zulke situaties kan jij de redder in nood zijn wanneer je content hebt die relevant is voor de gebroken link. Je kan in dit geval contact opnemen met iemand van die website en aangeven dat jij de oplossing hebt voor de kapotte link. In veel gevallen zullen ze je dankbaar zijn en linken naar je website.

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding kan veel resultaat opleveren voor je website. Het is echter erg tijdrovend en niet altijd gemakkelijk. Gelukkig zijn wij bij Timbee internet marketing een expert op dit gebied en helpen wij graag met het implementeren van linkbuilding voor jouw website. Heb je advies nodig of wil je graag meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen
0318 - 760 960