Veenendaal
Insight

Hoe een Design System het ontwerp van jouw product kan verbeteren

In de wereld van design is er een opkomende trend genaamd design systems; de manier waarop we designprojecten volgen en uitvoeren. Een Design System is een verzameling van richtlijnen, principes, tools, patronen en componenten die gebruikt kunnen worden om de visuele en functionele samenhang van een Minimum Viable Product (MVP) te bepalen. Het is een holistische benadering van ontwerp, waarbij alle aspecten van een productontwerp gestandaardiseerd en georganiseerd worden in één centraal systeem.

Lianne van Doormalen
01
Consistentie

Consistentie is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een design system. Met een design system kun je de stijl, kleur, typografie, iconografie en andere visuele elementen van een product uniform maken en behouden. Dit zorgt voor een consistente ervaring voor de gebruikers van het product, wat weer kan leiden tot een hogere merkherkenning en gebruikersloyaliteit.

02
Efficiëntie

Het gebruik van een design system zorgt voor efficiëntie in het designproces. Doordat veel ontwerp elementen al vooraf gedefinieerd zijn, hoeven designers niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden bij het maken van nieuwe ontwerpen. Dit kan tijdbesparend zijn en kan het mogelijk maken om sneller producten op de markt te brengen.

03
Schaalbaarheid

Een design system maakt het gemakkelijker om een product te schalen. Wanneer een product groeit en nieuwe features worden toegevoegd, kan een design system ervoor zorgen dat alle ontwerp elementen consistent blijven en gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de nieuwe situatie.

04
Samenwerking

Een design system kan de samenwerking tussen verschillende teams verbeteren. Doordat alle ontwerp elementen zijn gestandaardiseerd en in één centraal systeem worden opgeslagen, kunnen alle teams, zoals designers, developers, en product managers, gemakkelijk met elkaar communiceren en samenwerken.

05
Kostenbesparing

Het gebruik van een design system kan op de langere termijn besparend werken. Doordat veel ontwerp elementen al zijn gedefinieerd, hoeven ontwerpers minder tijd te besteden aan het ontwerpproces. Ook kan het gebruik van een design system ervoor zorgen dat er minder fouten worden gemaakt, wat kostenbesparend werkt.

Kom in contact