Veenendaal
Insight

Native app of progressive web app (PWA)?

Het woord app is de afgelopen jaren flink ingeburgerd in onze samenleving. Het is een afgeleide van applicatie en inmiddels zelfs opgenomen in de Van Dale. Maar het is een breed begrip en we merken dat het soms ook voor verwarring zorgt. Tijd voor opheldering. In ons vakgebied zijn er grofweg twee soorten apps te onderscheiden: Native apps en Progressive Web Apps (PWA).

Thijs van Dijk
Het verschil tussen een native app of progressive web app (PWA)

Een native app installeer je direct op je smartphone. Vaak werkt een dergelijke app ook zonder dat je verbonden bent met internet afhankelijk van de aard van de app. Veel apps vragen bij installatie ook om toegang tot bijvoorbeeld contacten of gegevens van andere apps.

Een Progressive Web App werkt via het web en is daarmee grotendeels platform onafhankelijk wanneer deze op de juiste wijze is gebouwd. Een Progressive Web App moet vrijwel altijd met internet verbonden zijn om te werken. Het is simpel gezegd een website die zo is ingericht dat deze een optimale gebruikerservaring biedt op een smartphone en daarmee dezelfde beleving biedt als een native app.

Ondanks dat de native app op je smartphone is geïnstalleerd speelt het web bij dergelijke applicaties vaak een grote rol. In de achtergrond wordt er vrijwel altijd gecommuniceerd met webservices die de app voorzien van de juiste data. Voor intensieve taken heeft de native app ook het voordeel dat je meer gebruik kan maken van de hardware van de smartphone zodat dergelijke taken sneller kunnen worden uitgevoerd en de gebruikerservaring verbeterd.

Voor veel organisaties is de Progressive Web App een onbekende of ondergewaardeerde optie. Maar met de huidige technieken en toekomstige ontwikkelingen is een PWA vaak een perfecte oplossing met als zeer groot voordeel dat je platform onafhankelijk bent en iedereen met een browser gebruik kan maken van je app. Ook steeds meer native functies zijn toegankelijk voor een PWA zoals camera en locatie. De PWA vormt daarnaast ook een prima basis voor een eventuele native app in de toekomst.

Heb je een idee voor een applicatie, maar wil je meer weten over de mogelijkheden? Dan gaan we graag eens met je om de tafel zitten om je verder te helpen bij deze keuzes!

Kom in contact