Veenendaal
Insight

Nieuwe WCAG-wet: digitale toegankelijkheid verplicht in 2025

Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze nieuwe wetgeving geldt voor bedrijven die online een overeenkomst aangaan met de consument, oftewel een digitale dienstverlener zijn. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Gaby teamGaby van Koningsveld

Voor wie geldt de nieuwe wet?

Tot nu toe golden de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) vooral voor overheidsinstanties. Met de nieuwe wet worden de regels uitgebreid naar commerciële organisaties die consumenten bedienen middels digitale dienstverlening. De wet geldt voor onder andere e-commerce, banken, vervoersbedrijven en aanbieders van e-books of audiovisuele content. Alleen micro-ondernemingen met minder dan 10 medewerkers én minder dan twee miljoen euro omzet zijn vrijgesteld. Voor alle andere e-dienstverleners geldt: WCAG 2.1 AA is geen optie meer, maar een verplichting.

Web Content Accessibility Guidelines

De European Accessibility Act (EAA) vereist dat digitale producten en diensten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen zoals vastgelegd in de Europese standaard EN 301 549. Deze standaard verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 en stelt conformiteit op niveau A en AA verplicht. Niveau AAA wordt niet vereist door de EAA.

Hoe kun je aan de WCAG-wet voldoen?

Om te voldoen aan de nieuwe regels, moeten bedrijven zorgen dat hun digitale producten en diensten toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen. Dit betekent bijvoorbeeld:

  • De structuur (koppen en paragrafen) moet logisch zijn, met voldoende contrast en afstand.

  • Alle inhoud moet toegankelijk zijn via het toetsenbord.

  • De navigatiestructuur moet helder zijn.

  • Media moeten op verschillende manieren aangeboden worden. Denk aan ondertiteling bij video, transcripties bij audio, alt-teksten bij afbeeldingen, en dergelijke.

Wat gebeurt er als je niet voldoet?

Vanaf 28 juni 2025 zijn bedrijven dus verplicht om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken volgens de EAA. Bedrijven die hier niet aan voldoen, riskeren boetes.

En los van de boetes, houdt ook rekening met mogelijke reputatieschade: een ontoegankelijke webshop of applicatie kan leiden tot verlies van klanten en vertrouwen.

Een toegankelijkere digitale wereld

Deze nieuwe wetgeving is een belangrijke stap naar een inclusievere samenleving. Toegankelijkheid is geen luxe, maar een basisvoorwaarde. Toegankelijke websites, webshops en apps vergroten je bereik, verbeteren de gebruikerservaring én dragen bij aan je reputatie. Voor jouw bedrijfsvoering betekent dat lagere supportkosten, betere vindbaarheid in zoekmachines en kleinere kans op juridische problemen.

Bovendien laat het zien dat jouw organisatie écht waarde hecht aan inclusie, innovatie en klantgerichtheid. Wie nu actie onderneemt, loopt straks niet alleen voor op de wetgeving, maar ook op de concurrentie.

Maar misschien nog wel belangrijker, het is een kwestie van fatsoen. Digitale toegankelijkheid is geen vinkje voor de compliance-afdeling. Technologie moet in dienst staan van alle mensen. Niet als mooie belofte, maar als randvoorwaarde voor duurzame vooruitgang. WCAG helpt om de digitale wereld eerlijker en menselijker te maken. Daarom maken wij ons hard voor toegankelijke technologie.

Kortom, digitale toegankelijkheid loont: voor jouw klanten én je organisatie. Maar bovenal is het de juiste keuze. Omdat vooruitgang pas telt als iedereen mee kan doen.

Twijfel je of jouw site of app straks aan de wet voldoet?

Neem contact op en laat ons met je meekijken, je voorkomt verrassingen én zet stappen vooruit.

Kom in contact