Storytelling voor bedrijven

Dit wil ik

Storytelling is voor bedrijven niet meer weg te denken in de marketingstrategie. Storytelling voor bedrijven, ook wel ‘corporate storytelling’ genoemd, verschilt van standaard storytelling. Voor bedrijven gaat storytelling altijd over een overkoepelend verhaal of thema. Een verhaal waaronder weer aftakkingen ontstaan van kleinere verhalen die ondersteunend zijn aan het overkoepelende verhaal. Bedrijven gebruiken storytelling omdat verhalen makkelijker te onthouden zijn en (potentiële) klanten zich gemakkelijker kunnen herkennen in een verhaal.

Waarom storytelling gebruiken voor jouw bedrijf?

Zoals benoemt kan ons brein een verhaal makkelijker onthouden. Verhalen kunnen emoties opwekken, herkenbaar zijn en kennis overbrengen. Storytelling is daarom geschikt voor elk bedrijf en elk bedrijfsdoel. Of dit nou informeren of inspireren is. Bereik met storytelling jouw doelgroep en speel in op de emoties van jouw doelgroep om zo een betere verbinding te creëren.

Waar begin je met storytelling?

Misschien wil je graag starten met storytelling voor jouw bedrijf, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Wij beginnen altijd met de vraag ‘waar sta je precies voor?’ Denk eens goed na over de waarde van jouw bedrijf, de visie, waarom jouw bedrijf is opgericht en welke belofte je wil overbrengen richting je doelgroep.

In 3 stappen naar een goed verhaal

Het kan zijn dat de antwoorden op de gestelde vragen niet helemaal duidelijk zijn, of misschien komen jouw antwoorden niet exact overeen met de antwoorden van jouw collega’s? Om tot een sterk verhaal te komen is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen. Met deze stappen komen we tot sterke, unieke en herkenbaar verhaal voor jouw bedrijf.

Stap 1. Informatie verzamelen

Wat vinden jouw collega’s? Wat is jullie gemeenschappelijk droom? We verzamelen informatie en bekijken verschillende visies. Een belangrijke stap bij het verzamelen van informatie is het schrappen van informatie. Vanuit alle informatie die we verzamelen, moeten we tot een korte en duidelijke boodschap komen. Deze boodschap kunnen we vervolgens in het verhaal verwerken.

Stap 2. Kies één merkwaarde

Storytelling voor jouw bedrijf valt of staat met een sterke merkwaarde. Denk bijvoorbeeld aan Interpolis met “glas helder” of Apple met “think different”. Een merkwaarde is letterlijk de waarde van jouw bedrijf. Voorbeelden van merkwaarden zijn; 

  • gezondheid, 
  • veiligheid, 
  • geluk, 
  • liefde, 
  • milieu, etc. 

 

Het is belangrijk dat de merkwaarde iets is waar iedereen waarde aan hecht. Om te bepalen welke merkwaarde het beste bij jouw bedrijf past, kijken we vanuit de klant naar jouw bedrijf toe. Hoe zien zij jouw bedrijf en hoe wíl je dat zij jouw bedrijf zien? De gekozen merkwaarde zal in alle communicatie (alle storytelling) richting jouw doelgroep de leidraad zijn. 

Stap 3. Brainstormen met je collega’s

Om uiteindelijk tot een sterk verhaal te komen en storytelling actief in te kunnen zetten voor jouw bedrijf, is het brainstormen met collega’s erg behulpzaam. Ga eens terug in de tijd en bedenk wat het bedrijf en/of de werknemers allemaal hebben meegemaakt. Samen ontdekken we hier altijd wel een leuk verhaal in. 

Belangrijke elementen in elk verhaal

Alle informatie is verzameld en we zijn klaar om echt aan de slag te gaan met storytelling voor jouw bedrijf. Elk goed verhaal beval altijd bepaalde elementen. Deze elementen zijn de boodschap, het conflict, de spelers en het plot van het verhaal. Met andere woorden, bedenk altijd wat je wil overbrengen (de boodschap), wat er in jouw verhaal aan de hand is (conflict), wie het conflict in jouw verhaal oplost (spelers) en hoe het conflict wordt opgelost (plot).

Tips voor optimale storytelling

Ieder bedrijf en elke doelgroep is anders. Toch bestaan er in goede storytelling overeenkomsten. Met deze tips wordt elk verhaal een succes!

  • Waargebeurde verhalen werken het beste, toch hoeft het niet altijd waar te zijn, zolang het maar waar had kunnen zijn.
  • Een eenvoudig en origineel verhaal blijft het beste hangen bij elke doelgroep.
  • Bedenk een duurzaam verhaal, goede storytelling behoeft een lange adem en wordt uiteindelijk heel herkenbaar.
  • Zorg ervoor dat jouw doelgroep zich in kan leven in de ‘spelers’ van het verhaal.

Hulp nodig bij storytelling voor jouw bedrijf?

Een écht sterk verhaal bedenken en het inzetten van storytelling in de marketingstrategie kost tijd. Bij BTTR kunnen wij hierbij helpen. Samen gaan we aan de slag om tot een verhaal te komen die past bij jouw bedrijf, waar jouw collega’s enthousiast van worden én waarmee we jouw doelgroep bereiken. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Dit wil ik
0318 - 760 960