Research
01Hoe heeft het onderzoek naar de behoeften van hoveniers en groenvoorzieners bijgedragen aan de ontwikkeling van de Plantenkennistrainer?
Het onderzoek naar de behoeften van hoveniers en groenvoorzieners heeft een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van de Plantenkennistrainer. Door inzicht te krijgen in de specifieke kennis- en leerbehoeften van deze doelgroep, kon het platform worden ontworpen en gepositioneerd om effectief aan die behoeften te voldoen. Dit onderzoek heeft geleid tot een gerichte aanpak van de content en functionaliteiten, waardoor de Plantenkennistrainer optimaal aansluit op de wensen van hoveniers en groenvoorzieners.
02Hoe heeft het onderzoeksteam de behoeften van hoveniers en groenvoorzieners vertaald naar concrete functionaliteiten van de Plantenkennistrainer?
Het onderzoeksteam heeft de behoeften van hoveniers en groenvoorzieners omgezet in concrete functionaliteiten van de Plantenkennistrainer door middel van uitgebreide gebruikersinterviews, surveys en observaties. Vervolgens zijn er service blueprints gemaakt om alle gebruikers touchpoints en behoeften in kaart te brengen. Onze designers hebben deze inzichten en touchpoints samengebracht in een gebruiksvriendelijke applicatie die motiveert en inspireert. Op deze manier bepalen we menustructuren en maken we keuzes voor kleuren, typografie, illustraties en tone-of-voice die aansluit bij de doelgroep. Op deze manier is de optimale gebruikerservaring gecreëerd.
03Hoe zorgen we voor blijvende ontwikkeling en innovatie van de Plantenkennistrainer?
De voortdurende ontwikkeling en innovatie van de Plantenkennistrainer wordt gewaarborgd door een cyclisch proces van evaluatie, feedbackverzameling en iteratieve verbetering. Door regelmatig te luisteren naar gebruikersfeedback, markttrends te analyseren en nieuwe technologische mogelijkheden te verkennen, blijft het platform doorontwikkelen om te voldoen aan de veranderende behoeften van hoveniers en groenvoorzieners. Dit bevat ook het integreren van nieuwe plantensoorten, updaten van informatie en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten om de gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van de Plantenkennistrainer te behouden.
digital Experience
Maak het leuk! Dat is de sleutel naar het uiteindelijke concept: de Plantenkennistrainer. Het concept richt zich op professionals in de groenvoorziening, die bekend staan om hun praktische aanpak en directe betrokkenheid. Ons doel was een oplossing te vinden die niet alleen aanzet tot actie en competitie, maar ook intuïtief en educatief is. Zo ontstond de Plantenkennistrainer: een interactieve leeromgeving waar hoveniers en groenvoorzieners dagelijks spelenderwijs hun kennis kunnen uitbreiden en verfijnen door middel van gamification.
STRATEGY DESIGN
Bij BTTR streven we ernaar om ideeën te vertalen naar gebruikerservaringen die perfect aansluiten bij de strategie. De Plantenkennistrainer is een heldere en toegankelijke leeromgeving, ontworpen om intuïtief te werken. De overvloed aan gegevens, zoals kennis-elementen, is zorgvuldig gecategoriseerd in vragen over diverse onderwerpen, waaronder plantensoorten, bodemkwaliteit, veiligheid tijdens het werk en verzorging.
01De Vraag
Als (toekomstige) groen professionals moeten hoveniers, groenvoorzieners, interieurbeplanters en boomspecialisten kennis vergaren en bijhouden over honderdduizenden planten en bomen, inclusief informatie over verzorging, herkenning en veiligheid op de werkplek. De uitdaging voor de VHG was om deze professionals te motiveren en inspireren om hun kennis up-to-date te houden. Samen met het VHG-team hebben we strategische sessies gehouden om alle mogelijke scenario's van de customer journey te bepalen aan de hand van service blueprints. Deze visuele tools brengen de gebruikerservaring en interacties in een serviceomgeving in kaart, inclusief klantinteracties, frontstage- en backstage activiteiten, en ondersteunende systemen. Door deze blauwdrukken te gebruiken, creëerden we een duidelijk overzicht van alle benodigde stappen, zowel bij de backend als de frontend.
02Elke dag leren
De #plantenkennisstreak biedt een gestructureerde methode om dagelijks nieuwe kennis over planten te leren. Door regelmatig gebruik te maken van de plantenkennistrainer en vragen correct te beantwoorden, kun je je Plantenkennisstreak opbouwen. Op de eerste dag verdien je 1 punt, op de tweede dag 2 punten, en zo verder. Dit bevordert een dagelijkse leerpraktijk en geleidelijke uitbreiding van je kennis over planten.
03Plantenkennis vergroten
Binnen de Plantenkennistrainer kun je badges verdienen en vooruitgang boeken door je plantenkennis te vergroten. Naarmate je meer vragen correct beantwoordt en meer informatie verzamelt over diverse planten, stijgt je niveau en verdien je meer badges. Deze badges representeren verworven vaardigheden of kennis en fungeren als erkenning van je prestaties. Ze kunnen tevens dienen als motivatie om jezelf uit te blijven dagen en je kennis verder te ontwikkelen.
04Test je kennis
Met de Plantenkennistrainer kun je competities aangaan met je klasgenoten of collega's om je plantenkennis te testen en te vergelijken. Door deel te nemen aan een competitie, krijg je inzicht in je prestaties ten opzichte van anderen en geniet je tegelijkertijd van het leerproces rondom planten. Bijvoorbeeld, je kunt een competitie starten om te zien wie de meeste punten scoort binnen een bepaalde periode of wie de meeste badges verdient. Deze competities dienen als een motivatiebron voor elkaar.