Microservices of Monolith: Welke architectuur moet je kiezen?

 • Microservices
 • Modulariteit
 • Monolith
 • Schaalbaarheid
 • Applicatie-architectuur

Microservices van Monolith?

Wanneer je een applicatie ontwikkelt, is de keuze van de juiste architectuur een cruciale beslissing. Eén van de grootste beslissingen is of je een monolithische of een microservices-architectuur moet gebruiken. Beide hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van de vereisten van je applicatie.

Traditionele monolithische architectuur

Een monolithische architectuur is een traditionele benadering van applicatie-ontwikkeling, waarbij alle functionaliteiten en services in één enkel systeem worden gebouwd en functioneert. Dit kan handig zijn voor kleine applicaties, maar kan problemen veroorzaken bij grotere en complexere systemen. Een monolithische architectuur kan leiden tot problemen zoals:

 • 01 Schaalbaarheidsproblemen

  Het schalen van één enkel systeem kan complex en kosten-intensief zijn.

 • 02 Gebrek aan flexibiliteit

  Bij het wijzigen van functionaliteiten van services kan het gehele systeem worden beïnvloed, wat risico’s met zich meebrengt en het ontwikkelingsproces vertraagt.

 • 03 Risico's bij het implementeren van nieuwe technologieën

  Door de afhankelijkheid van een enkel systeem kan het lastig zijn om nieuwe technologieën te implementeren, wat leidt tot een verouderde architectuur.

Microservices architectuur is een opkomende trend

Aan de andere kant is de microservices architectuur een opkomende trend in de applicatieontwikkeling. Bij deze aanpak worden applicaties opgedeeld in kleinere, onafhankelijke services die samenwerken om de functionaliteit van het systeem te bieden. Dit heeft de volgende voordelen:

 • 01 Schaalbaarheid

  Elk service kan onafhankelijk worden geschaald, wat zorgt voor flexibiliteit en efficiëntie.

 • 02 Modulariteit

  Door de onafhankelijke services is het gemakkelijker om functionaliteiten te wijzigen of nieuwe services toe te voegen, zonder risico’s voor de rest van het systeem.

 • 03 Gebruik van nieuwe technologieën

  De onafhankelijkheid van de services maakt het gemakkelijker om nieuwe technologieën te implementeren, waardoor de applicatie up-to-date blijft.

Kies je voor microservices en monolith?

De keuze tussen microservices en monoliet hangt af van de vereisten van de applicatie. Bij kleinere applicaties kan een monolithische architectuur handig zijn, maar bij complexere systemen is een microservices architectuur vaak een betere keuze. Door de onafhankelijkheid van de services is het ontwikkeld om te schalen, nieuwe functies te integreren en nieuwe technologieën te implementeren.

Kortom, de keuze tussen een monolithische of microservices architectuur hangt voornamelijk af van de grootte van de applicatie. Waar een monolithische architectuur handig kan zijn voor kleinere applicaties, biedt een microservices architectuur voordelen op het gebied van schaalbaarheid, modulariteit en het gebruik van nieuwe technologieën bij grotere applicaties.

Cultuur

Digitale innovatie voor de wereld van morgen

Contact

Thijs van Dijk

Strateeg

0318 - 760 960