Progressive Web Apps (PWA's)

Een Progressive Web App (PWA) is een webapplicatie die beschikt over functionaliteiten die eerder alleen waren weggelegd voor native desktop- of mobiele applicaties. Dit betekent dat waar voorheen een duidelijk verschil was tussen een app of een website, dit nu is vervaagd. De PWA is één oplossing die gebruikt kan worden als zowel een app of website. Deze PWA kan direct via de browser gebruikt worden, er hoeft dus geen app gedownload te worden. Wel kan er een app icoon toegevoegd worden op een mobile device. Daarnaast zijn er geen updates nodig aangezien de applicatie direct gekoppeld is met het web.

Waarom een PWA?

Voor veel organisaties kan een PWA een uitstekende oplossing zijn voor een betere webervaring. Een PWA biedt een app-achtige ervaring op het internet, maar is weer anders dan een native app. Eigenlijk is het een combinatie tussen een website en een app.

We verwachten dat met WebAssembly en WebGL, web browsers de nieuwe schil zullen worden op basis waarvan alle toekomstige applicaties worden ontwikkeld waarbij meer en meer via het web gestreamd zal worden. Wat dat betreft was Google zijn tijd ver vooruit.

Overweeg je om ook een Progressive Web App te ontwikkelen, dan geven we je de volgende tips:

 • Een PWA is vindbaar via Google, zorg ervoor dat je een sterke SEO strategie hebt die aansluit op deze PWA.
 • Zorg ervoor dat jouw PWA tot in de kleinste details voor mobiele schermen is vormgegeven. Een PWA kan als mobiele app ingezet worden om bijvoorbeeld notificaties te ontvangen of offline te werken.

 

Ik wil meer weten over PWA's

Thijs van Dijk

thijs@bttr.nl
0318 - 760 960

Aansluiten bij onze standpunten

Onze standpunten over Progressive Web Apps (PWA’s):

 • 01 Snellere ontwikkeltijd, flexibeler en goedkoper

  Een PWA is sneller en je bent flexibeler. Hierdoor is het goedkoper om een PWA te ontwikkelen. Daarnaast hoeft een developer bij een PWA maar een soort code te kennen. Bij native apps moet voor elk platform een aparte app gebouwd worden, dit maakt het lastiger voor developers. Vanwege de snellere ontwikkeltijd en de flexibiliteit is een PWA ook nog eens goedkoper dan een native app.

 • 02 Meer mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken

  Een PWA is dé manier om je doelgroep nog beter te bereiken. Je kunt functionaliteiten van een app gebruiken, zoals push notificaties. Met deze push notificaties komen gebruikers ook intentioneel op de website, je kunt namelijk specifiek targetten. Zo kun je gebruikers makkelijker terug laten komen dan met een normale website. Ook is een PWA gewoon vindbaar in zoekmachines, in tegenstelling tot een native app.

 • 03 Installeerbaar en sneller

  De belangrijkste reden dat wij een PWA vaak aanraden, is vanwege de fijne gebruikerservaring. Zo is een PWA sneller dan een normale website en ook nog eens te installeren op het homescherm van je telefoon. De PWA biedt een app-achtige ervaring, maar bug fixes en updates zijn veel makkelijker door te voeren. Ook is een PWA offline te gebruiken.

Cultuur

Digitale innovatie voor de wereld van morgen

Contact

Neem vandaag nog contact op met één van onze innovatie-experts

Contact opnemen
0318 - 760 960